top of page

O v e r  P e t e r

Op de sportacademie leert Peter Heerschop Viggo Waas en Joep van Deudekom kennen. Samen richten ze de cabaretgroep NUHR op. In 1987 behaalt NUHR een finaleplaats bij Cameretten en sindsdien maakt hij cabaretvoorstellingen met NUHR en verschillende samenwerkingsverbanden zoals De Ploeg. Daarnaast is hij actief als columnist en tv-maker.

Nadat gaandeweg de programma's van NUHR een meer toneelmatige aanpak krijgen, maken Heerschop en Waas in 2000 daadwerkelijk de overgang naar het toneel met 'Wachten op Godot' van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Eind 2000 is hij met Waas en Van Deudekom te zien in De Driestuiversopera van het NNT. In 2002 maakt hij een cabareteske toneelbewerking van de film Festen.

Naast het theater zijn de heren van NUHR ook actief op televisie: In 1994 maken ze voor de VARA met Erna Sassen de jeugdserie 'Het leven is...', een mix van muziekclips, maffe sketches, uitspraken van kinderen en vaste rubrieken. Voor de KRO werken ze mee aan het cabareteske 'Aardige mensen' (1997). In NUHR-tv (AVRO, 1998) brengen ze het beste uit de eerste vijf tv-programma's. In 2002 maakt hij met De Ploeg voor de VPRO de kinderserie 'Familie van der Ploeg'.

Heerschop en Viggo Waas maken tussen 1999 en 2001 deel uit van het Kopspijkers-cabaret. Nadien ontwikkelen ze steeds meer hun eigen tv-activiteiten. Zo is hij met Hans Sibbel te zien in '127 wensen' en met Viggo Waas en Raoul Heertje in 'De vrienden van Van Swieten'. Verder is hij te zien bij 'Koppensnellers', als teamcaptain bij 'Ik hou van Holland' en 'Wat vindt Nederland?' alsook als panellid in 'Mannen van een zekere leeftijd'.

Sinds 2002 is Heerschop met de column 'Lieve Marianne' te horen bij het radioprogramma 'Evers staat op'. In de column kijkt hij terug op het nieuws van de afgelopen week. De titel refereert aan het ontstaan van de column tijdens de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City, waarin hij het nieuws doornam voor schaatser Marianne Timmer. De column stopt bij het einde van 'Evers staat op' in december 2018.

In 2013 maakt Heerschop voor het eerst een solocabaretprogramma, 'Gelukzoekers', gevolgd door 'Van horen zeggen' in 2015' en 'De Minister van Enthousiasme' in 2018.

bottom of page